Nieuwe Website hosten?

Wanneer je een eigen website hebt of wilt, dan staat deze bij een hostingpartij. Zo’n partij biedt domeinnamen (het adres) en hosting aan (de ruimte / kavel waar de site staat). Ook de mail is onderdeel van de hosting en er zijn diverse beveiligingsopties door middel van SSL certificaten. Hieronder leggen we de verschillende zaken uit en de kosten die dit met zich meebrengt buiten het maken van een website om.

Met welke andere website kosten moet je rekening houden?

Wanneer je een website wilt opzetten, moet je rekening houden met een aantal verschillende kosten. Dit kan je onder verdelen in eenmalige en doorlopende kosten.

Domeinnaam

Om te beginnen moet je een domeinnaam kopen. Dit kost over het algemeen tussen de € 2,50 en € 20,-  afhankelijk van de gebruikte extensie (.nl of .com).

Webhosting

Naast de aanschaf van de domeinnaam zijn er ook nog herhalende kosten die moeten worden meegenomen. Deze kosten zijn afhankelijk van het hosting pakket dat je gebruikt en bij welke hosting provider je zit. Maar over het algemeen kost webhosting tussen de €5,- en €15,- per maand.

SSL Certificaat

Daarbij komt ook het SSL certficaat. Wat zorgt voor een beveiligde verbinding. Dit is te herkennen in de browserbalk:

SSL certificaten maken gebruik van het https-protocol van de browser wat een beveiligde verbinding tot stand brengt. SSL beveiligt dus de verbinding tussen twee computers. Een SSL certificaat heb je ook in verschillende gradaties, wat ook weer verschillende kosten met zich meebrengt.

Wat zijn de totale kosten naast de website?

Hieronder een voorbeeld van de totale hostingkosten:

  • Domeinnaam: eenmalig € 10,-

  • Hosting: gemiddeld pakket – €120,- per jaar

  • SSL Certificaat – € 30,- per jaar

Wil je verschillende partijen eens met elkaar vergelijken? Neem dan een kijkje op: https://www.hostingwijzer.nl/